O Zagrebu

Zagreb je glavi grad i administrativno sjedište Republike Hrvatske smješten podno Medvednice sa 810,003 stanovnika u samome gradu, odnosno 1,128,941 stanovnika u širem krugu po procjenama iz 2018 godine. Zahvaljujući ulozi najvećeg prometnog centra u Hrvatskoj, razvijenoj industriji, naučnim i istraživačkim ustanovama, Zagreb je danas gospodarski najrazvijeniji grad u Hrvatskoj. Grad je posebna teritorijalna, upravna i samoupravna jedinica koja ima položaj županije.

Povijest
Prvo spominjanje Zagreba zabilježeno je 1094. godine kada je na Kaptolu osnovana biskupija, po čemu zaključujemo da je tu i ranije postojalo naselje. Zagreb se kao glavi grad Hrvatske spominje 1557 godine, a točno 50 godina kasnije Isusovci osnivaju prvu gimnaiju. 1850. Kaptol, Gradec i Vlaška Ves ujedinjuju se u grad Zagreb. Poslije drugog Svjetskog rata grad se počeo širiti i južno od Save što je rezultiralo Novim Zagrebom koji je danas podijeljen u dvije četvrti zapadni i Istočni Novi Zagreb. Grad se proširio do domaćinstava na zapadu i istoku pripojivši četvrti kao Dubrava, Podsused, Jarun, Blato i druge. 25. lipnja 1991. Sabor Republike Hrvatske proglašava neovisnost i suverenost čime Zagreb postaje glavni grad Republike Hrvatske.

Stanovništvo
Prema službenom popisu i 2011. godine Grad Zagreb ima 790.017 stanovnika, a sire gradsko područje okuplja više od milijun stanovnika. Prosječna starost stanovnika je 39,7 godina što preslikava i sliku Hrvatske odnosno povećan udio starog stanovništva. Prema narodnosti preko 92% stanovnika se izjašnjava kao Hrvati, a od nacionalnih manjina najviše su zastupljeni Srbi, Slovenci, Bošnjaci i Albanci. Najveće gradske četvrti su: Trešnjevka (više od 120 000 stanovnika), Novi Zagreb (više od 110 000 stanovnika) i Dubrava (oko 100 000 stanovnika).

Položaj i klima
Grad se nalazi u središnjoj Hrvatskoj na južnim obroncima Medvednice te na obalama rijeke Save. Povoljan zemljopisni smještaj na jugozapadnom kutu Panonske nizine, između alpske, dinarske, jadranske i panonske regije, uzrok je činjenici da se Zagreb nalazi na prometnom čvorištu puteva između Srednje i Jugoistočne Europe te Jadranskog mora. Kao i u ostatku zemlje vlada umjerena kontinentalna klima. To znači da su ljeta vruća i suha sa prosječnim temperaturama od 22 stupnja celzijusa a zime hladne sa prosjekom od 1 stupanj celzijusa.

Lokacija
Grad Zagreb prostire se na površini od 641 km2. Područje Grada Zagreba (u širem smislu), osim naselja Zagreba, obuhvaća i drugih 70 naselja. Grad Zagreb čine 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora. Urbanizacijom i širenjem područja Zagreba čine gradovi Zaprešić, Samobor, Dugo Selo i Velika Gorica. Naj cijenjenima naseljima po kvaliteti života ističu se Donji i Gornji Grad zbog raznolikosti sadržaja i dobre urbane opremljenosti. Druga je podsljemenska zona, koja predstavlja svojevrsni rezidencijalni dio Zagreba, u koje spadaju: Šalata, Tuškanac, Pantovčak, Horvatovac, Zelengaj, Vrhovec i dr. Na trećem su mjestu novija stambena naselja u četvrti Jarun, privlačna zbog blizine rekreacijskog područja. Četvrti kao što su Trešnjevka, Trnje, Peščenica – Žitnjak su većinom nekvalitetno izgrađene bivše radničke četvrti, koje proživljavaju snažnu urbanizaciju i još uvijek nemaju dobru urbanu opremljenost, a isti je slučaj s velikim naseljenim područjem na istočnom rubu grada, Dubravom. Novi Zagreb građen je u potpunosti u drugoj polovici 20. stoljeća kao velika skupina stambenih naselja na južnoj obali Save. Novi Zagreb ima vrlo dobar urbanitet, a lokacija Zagrebačkog velesajma, uređenje parka Bundek i otvaranje novih trgovačkih centara.